Alla som möter människor i sitt jobb kan vara den som öppnar dörren och kan bidra med valetoch möjligheten att leva sin vardag utan våld.
En bra förutsättning för att öppna dörren dvs. "våga se eller upptäcka" de som lever med våld i vardagen är kunskap!
Basutbildningarna innehåller fakta om våld i nära relationer, våldets uttryck och konsekvenser utifrån forskning och lagstiftning. Vi förenar teori och fakta med beskrivningar från vår mångåriga erfarenhet från det praktiska stödarbetet Utgångspunkten för våra utbildningar är demokratiska beslut och lagar i Sverige samt teorier och förklaringsmodeller utifrån en genusvetenskaplig grund.
Vi utgår från att människor lär sig på olika sätt – har olika lärstilar. KvinnofridsAkademins utbildningar och föreläsningar bygger därför på ett upplevelsebaserat lärande, där konkreta övningar och upplevelser sammanfogas med teori och fakta. Metoden bygger på korta presentationer, små gruppövningar, filmer, diskussioner, fallstudier och rollspel.
Att vara en del i en process är av avgörande betydelse för integrering av ett nytt kunskapsområde. Därför, för att nå bästa effekt, fokuserar basutbildningen inte enbart på fakta utan också på normbildning och kunskap om implementering dvs. hur man omsätter teori till praktik.
I det första steget är det en genomgång av våld mot kvinnor generellt, med nationell och lokal statistik samt en teoretisk plattform såsom att definiera våld och gå igenom våldets normaliseringsprocess. Här ingår värderingsövningar och exempel etc. utifrån målgrupp, se nedan.
I det andra steget ligger fokus på den lokala arbetsplatsen och personalens möjligheter och skyldigheter. Här blandas värderings-övningar och fallbeskrivningar för att kunna fråga och agera.
I det tredje steg sätt fokus på ett hållbart arbete, dvs. konultarbete kring hur att gå vidare med komptensutveckling, nötverk, ta fram rutiner osv. Se Hållbart arbete.
Steg 1: Basutbildning
Fungerar både i liten och stor grupp, upptill 100 personer.
Steg 2: Fördjupningsutbildning
Rekommenderar grupper på upp till
ca 30 personer, men har genomfört med större grupper.
Totalt innebär det två halvdagar som bör genomföras med ett par veckors mellanrum Fför att gå steg 2, bör deltagaren ha varit med på steg 1.
Utbildningen följer samma upplägg som den generella basutbildningen. Dock fokuserar denna utbildning tydligt på det som särskiljer våldutsatta äldre kvinnor och män - vad gäller förövare, våldets uttryck och former samt dess konsekvenser.
Målgrupp:
Chefer, biståndshandläggare samt baspersonal inom äldreomsorgen såsom äldreboende, särskilda boenden av olika slag, dagverksamhet samt hemtjänst.
Utbildningen följer samma upplägg som den generella basutbildningen. Dock fokuserar denna utbildning tydligt på det som särskiljer våldutsatta med funktionsnedsättning - vad gäller förövare, våldets uttryck och former samt dess konsekvenser.
Målgrupp:
Chefer, biståndshandläggare samt baspersonal inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning såsom personlig assistans, ledsagare, särskilda boenden av olika slag samt daglig verksamhet samt hemtjänst.
För offert och upplägg, kontakta oss.